Avokaadokook sidruniga





Enne kibekiiret jõuluaega jõuan valmistada veel ühe suurepärase koogi ning seda tuntud ja tundmatust avokaadost.
Nii vihatud kui armastatud viljast.
Avokaado viljaliha on väga õlirohke ja mageda maitsega. Üks huvitav ja naljakas fakt sellest viljast, nimelt Suurbritannias hakati avokaadosid müüma alles 1960. aastatel. Välise sarnasuse tõttu turustati neid algul pirnloorberi nime all (avocado pear). Inimesed mõtlesid, et kui nimes juba pirn sees on, siis tuleb neid süüa magustoiduks, nagu sealmaal pirne söödi. Kuid avokaadod on täiesti magedad ja sellepärast hakkasid inimesed kaebama, et need ei kõlba süüa. Sellest ajast müüakse neid avokaadode nime all, et inimesed neid magustoiduks ei peaks.
Suurimaks avokaadokasvatajaks peetakse siiani Mehhikot. Istandustest saab avokaadosid keskmiselt 7 t/ha, erandjuhtudel on saavutatud koguni 20 t/ha. Probleemiks on asjaolu, et aastane saagikus ei ole ühesugune, vaid head ja halvad saagiaastad vahelduvad. Avokaadodele on omane järelvalmimine. Vili kasvab suureks puus, kuid küpseda võib ka pärast korjamist. Selles suhtes sarnaneb avokaado tomatite, banaanide, melonite ja aprikoosidega, mis samuti järelvalmivad. Müügiks mõeldud avokaadod korjatakse käsitsi, kui nad on veel pooltoored ja kõvad, ning hoitakse temperatuuril 3,3–5,6 °C, kuni nad valmivad. Kui avokaado kukub puu otsast maha, siis võib ta maaski valmida. Toatemperatuuril juhtub see mõne päevaga. Valmimist kiirendab see, kui avokaadosid hoitakse koos teiste viljade, eriti õunte ja banaanidega. See tuleneb eteeni mõjust. Mõned supermarketid töötlevad avokaadosid spetsiaalselt eteeniga, et nad kiiremini valmiksid.

Aga asugem koogi valmistamise juurde ja selleks :

5 küpset avokaadot ( mustjas koor- näitab, et on kindlasti küpsed viljad )
1 sidruni mahl
1 sidruni koor
200 grammi jahu
2 teelusikatäit küpsetuspulbrit
4 kanamuna
200 grammi suhkrut
näputäis soola

Kate:

100 grammi tuhksuhkrut
0,5 supilusikatäit sidrunimahla
50 grammi hakitud pistaatsiapähleid ( või muid )




Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Puhasta avokaadod ja eemalda kivid. Purusta saumikseriga. Riivi sisse sidrunikoor ja 0,5 sidruni mahl.



Vahusta kanamunad ja suhkur, lisa seejärel jahu ja küpsetuspulber, sool. Sega läbi ja lisa avokaadomass. Sega veelkord.
Vala saadud taigen õlitatud koogi või keeksivormi.



 Küpseta ahju keskmisel tasemel ca 1 tund. Jahuta. Glasuuriks sega omavahel kokku tuhksuhkur ja 0,5 sidruni mahl ning nirista saadud segu koogile.




See rahvas, maa ja elu on mu loonud. Ma tahan väljendada end sellisena, nagu ma olen.
Head jõuluootust ja paremat uut aastat!!






















Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar