Kalmaari risotto peekoni, roheliste herneste ja krõbelõhega





Risotto on meile kõigile enamjaolt tuttav ja seda võib teha praktiliselt ükskõik millega. Ainuke fakt millega peaks tegelikult arvestama on riisisort - päris suvaline riis täieliku risotto valmistamiseks ei sobi, seega võik kasutada meile kättesaadavaid sorte nagu Arborio, Carnaroli ja Vialone Nano. Need riisisordid on tärkliserikkad, head imajad ja tulemus jääb mõnusalt kreemine.
Kalmaarilt saame riisile värvainet ja ka kergelt merelise maitsenüansi. Kasutan seekord juba töödeldud riisi ja sellega jääb osa vaeva ära. 

250 grammi kalmaariga töödeldud riisi ( Arborio ) 
1 suurem sibul
1 porgand
2 küüslauguküünt
1 liiter kalapuljongit 
soola
pipart
100 grammi rohelist hernest ( külmutatud)
50 grammi peekonit
120 grammi lõhefileed sööja kohta
250 ml valget veini
õli
võid

Hakki sibul, küüslauk ja tee porgand pisikesteks kuubikuteks ja kuumuta neid õlis mõni minut, lisa riis ja sega ca 3 minutit intensiivselt segades. Lisa valge vein ja alanda kuumust. Lase riisil mõnda aega podiseda, seejärel lisa puljong. Keedan oma puljongid alati ise ja seejärel sügavkülmutan need -maitse jääb naturaalse puljongiga tunduvalt parem, kuid kui teil pole sellega aega mässata, kasutage kuubikuid. 
Lase risottol madalal kuumusel ca 20 minutit haududa või kuni enamus vedelikust on aurustunud. Enne serveerimist lisage herned. Nii jäävad herned mõnusalt maitseküllased ja ka värv jääb alles.
Krõbelõheks võiks kasutada kala kõhuääri, need on parajalt rasvased ja ideaalsed selleks, kuid ka puhas filee ajab asja ära.
Lõigake kalast mõned ribad ja tükeldage kuubikuteks-osa kala jätke suuremate tükkidena lisandiks.


Kuumutage pann, lisage sorts õli ja tükike võid ning küpsetage kalakuubikud krõbedaks, võite julgelt pannilabidaga kalale peale suruda, nii et kala laguneb päris väikesteks tükkideks. 




Peale pruunistamist võite kala panna sõelale nõrguma, eemaldub liigne rasv ja tulemus jääb mõnusalt krõbe.
Kuumutage ahi 220 kraadini ja pruunistage peekoniribad.


Kui peekon on saavutanud soovitud tulemuse, tõstke need majapidamispaberile nõrguma. 
Küpsetage ülejäänud soola ja pipraga maitsestatud kalatükke igast küljest ca 2 minutit. 
Tõstke supikaussi korralik kulbitäis risottot, lisage paar viilu peekoni, tükike lõhefileed ja paar lusikatäit krõbekala. 
Seekord Parmesani juustu mina ei kasuta, kuna tegemist on nii erilise risottoga, kuid kellel soovi, võib lisada lõpus ka juustu.



Nautige, elame vaid korra! 








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar