Tervitused jälle! Te ei ole minu tegemistest ca. paar kuud midagi kuulnud, sest töised tegemised ja kodunt eemalolek ei ole aega andnud köögis palju kolistada aga siin ma jälle olen ja täna küpsetame ühe eriti mõnusa koogi, mis sobiks oivaliselt ka jõululauale.
500 grammi filotainast
1,1 liitrit piima
2 dl suhkrut
1 sidruni koor
1 vaniljekaun
1,5 dl mannat
200 grammi sulatatud võid
2 kanamuna
1 munakollane
tuhksuhkrut, kaneeli
Võta filotaigen sulama ja seejärel hoidke taignalehtedel alati niisket köögirätikut. Filotaigen kuivab väga kiiresti ja muutub kasutuskõlbmatuks.
Kuumutage piim, lisage suhkur ja vaniljekaunast eraldatud seemned. Lisa manna, vispelda pidevalt kuni keemiseni, vähenda kuumust, lisa riivitud sidrunikoor. Eemalda kastrul pliidilt ja jäta jahtuma.
Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Määri umbes 30x30 kõrgem ahjuvorm võiga.
Aseta ettevaatlikult esimene leht sulanud filotaigent koogivormi, määrige sulavõiga. Korda seda 8 korda.
Vispelda kanamunad ja munakollane ja sega seejärel mannapudrusse.
Kui oled laotanud ettenähtud kihid koogivormi, siis vala mannasegu taignale. Tõsta üle serva olnud taignakihid mannasegule või lõika need ettevaatlikult ära. Aseta ülejäänud kihid filotainast mannale, igat kihti võiga määrides. Lõika terava noaga kattekihile ruudumuster, võid seda teha peaaegu põhjani läbi lõigates, hiljem see enam ei õnnestu ja teil saab olema tõsiseid raskusi koogi serveerimisega.
Küpseta esimesed minutid kooki 180 kraadi juures 20 minutit, seejärel alanda kuumust 150 kraadini ja küpseta veel 45 minutit. Jahuta kook maha ja lõika seejärel ruudustik uuesti läbi.Puista peale tuhksuhkrut ja kaneeli. Kõige paremini maitseb kook siis, kui ta on täiesti maha jahtunud ja seisnud külmikus vähemalt 6 tundi. See ootus tasub ennast ära.
Serveeri koos vaniljekastme või vahukoore ja punaste sõstardega
Alati saab teoks see, millesse sa kogu südamest usud, ja millessegi uskumine võimaldab sellel teoks saada. Ja ma arvan, et miski ei saa teoks enne, kui sa sellesse täiel määral ja sügavalt usud.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar