Loomakeel või seakeel ei ole meie köögimaailmas veel väga tuntud ja tunnustatud, kuid asi paraneb siiski iga aastaga ja küll gurmaanid teavad millega tegu. Keel iseenesest ei ole paraku ja kahjuks ka kõige odavam toormaterjal ning temaga tuleb ka enne omajagu vaeva näha, kuid tulemus väärib seda. Retsepte on maailmas piisavalt ja kindlasti leiab igaüks oma lemmiku-keelest võite valmistada tarrendeid, praade, kastmeid, võileivakatteid, pasteete ja teab veel mida, kindlasti väärib mainimist ka marineerimine.
Mina valmistan täna loomakeele juurviljade ja granaatõuna balsamicoga..
600 grammi loomakeelt
1 liiter külma, värsket vett
1 sibul
1 küüslaiguküüs
6-7 tera pipart
1 supilusikatäis meresoola
2-3 loorberilehte
näputäis tüümiani
granaatõuna balsamicot
Peske keel puhtaks ja pange külma veega keema. Kui vesi on keema läinud ja pinnale on kerkinud vaht, siis valage vesi ära ja peske keel uuesti läbi. Valage potti uus värske ja külm vesi ( vett peaks olema niipalju, et katab keele ca 5 cm jagu. ) Lisage poolitatud sibul, hakitud küüslauk ja teised maitseained. Keetke madalal kuumusel keelt umbes 2 tundi, seejärel tõske leemest välja ja asetage külma, jooksva vee alla. Seejärel eemaldage keelelt nahk ning asetage puhastatud keel kastruli, leeme sisse tagasi.
Puhastage lemmik juurviljad ja keetke neid esmalt maitsestatud vees ca 8 minutit, seejärel kurnake ja praadige tükikese võiga pannil. Tõstke keel leemest välja ja lõigake umbes 0, 5 cm paksused viilud. Ülejäänud keele võite leeme sisse tagasi tõsta ja koos jahtunud leemega külmkappi panna. Nii saate ka järgmine kord mahlaka suutäie, näiteks koos röstitud saia või leivaga, hommikuse kohvi kõrvale. Törts mädarõigast pikendab maitset!
Asetage taldrikule köögiviljad, lisaks mõned viilud keedetud loomakeelt ja korralik surakas granaatõuna balsamicot. Kui teil on sügavkülmast võtta mõned pihlakad, siis uskuge, need imelised marjad täiustavad maitseelamust veelgi...
Naudime!!
Ei ole tarvis ülearu pingutada, et asjad laabuksid, neil tuleb lihtsalt lasta õnnestuda.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar