No nii mu daamid ja härrad, gurmaanid ja omnivoorid! Kas teate, et inimene on omnivoorne liik vaatamata sellele, et mõned inimesed söövad ainult taimset toitu (taimetoitlane) ja mõned loomset päritolu toitu (karnivoor). Üldiselt söövad inimesed võrreldes teiste primaatidega rohkem loomse päritoluga toitu aga see selleks..
Täna valmistame ühe hea ja mõnusa pasteedi ja seda seamaksast. Võite selle asendada vabalt ka looma või kanamaksaga.
500 grammi seamaksa ( + 100 grammi siia sinna ei mängi mingit rolli )
1 porgand
1 sibul
1 küüslaugu küüs
2-3 loorberilehte
ca 300 ml vett
1 supilusikatäis meresoola
3 supilusikatäit suhkrut
100 grammi suitsusinki või peekoni
15-20 terapipart
näputäis muskaatpähklit
Sorts õli praadimiseks.
Paljud lisavad pasteedi tegemisel ka võid, kuid mina jätan selle välja, sest tänapäeva või ei ole enam nii kvaliteetne ja lisaks kalorsusele, vähendab ka säilivusaega!!!
Alustame kõigepealt sellest, et peseme maksa, puhastame kelmetest ja panema mõneks tunniks piima sisse ligunema.
Seejärel kuivatame maksa, lõikame tükkideks, võite jätta sellised täiesti suured tükid, sama tehke sibula ja porgandiga ning küüslauguga. Praadige kõik kõrgel kuumusel kiiresti läbi ja seejärel pange koos ülejäänud ainete ja veega haudepotti. Hautage ahjus 200 kraadi juures ca 2 tundi.
Eemaldage potist ainult loorberilehed ja valage enamus vedelikust ära, jätke natukene vedeldamiseks alles!!! Mikserdage saumikseriga korralikult läbi, vajadusel lisage sorts vedeliku ja mikserdage seni kuni koostis muutub õhuliseks. Võite kasutada hiljem ka visplit. Tõstke pasteet karpidesse või väiksematesse purkidesse ja asetage külmkappi. Isegi kui teile tundub pasteet algul vedelavõitu, siis mõne aja pärast muutub segu paksemaks, seda kartma ei pea, et vedelaks jääb. Naudi koos omaküpsetatud leiva või saiaga. Kui leivategu ise teha ei viitsi, kõlbab ka poe oma, eriti hea maitseb koos röstitud leivaga.
Hea pasteet kõlbab vabalt igasugusele pidulauale, rääkimata hommikusele leivale või vahepalana.
Soovin Teile kõigile head vana aasta lõppu ja lõbusaid katsetusi köögis ka järgmisel aastal!!!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar