Safranisaiad on rootslaste seas väga populaarsed nende serveerimiseks on lausa oma päev ja see on 13. detsember. See on tegelikult Luutsinapäev- millega algab Põhjamaades ja ka Itaalias juba jõulude tähistamine, kodude kaunistamine ja koristamine. Korraldatakse ka rongkäike mille ees kõnnib valgesse riietatud neiu ja tema järgi jõuluvaimud ja tähepoisid, lauldakse "Santa Lucia"-t.
Lucia tähendab valgust või valgusekandjat ja ta on nimetatud pimedate kaitsepühakuks.
0,3 grammi safrani
50 grammi roosuhkrut
25 grammi pärmi
400 ml piima
650 grammi nisujahu
0,5 tl soola
100 grammi võid
rosinaid
200 grammi toorjuustu
1-2 muunakollast määrimiseks
Sulatage toasoojas piimas pärm, safran, lisage suhkur, sool. Segage sisse jahu ja seejärel toasoe või ning toorjuust. Vajadusel lisage veidike jahu. Sõtkuge korralikult läbi ja jätke 1 tunniks sooja kohta kerkima.
Kui taigen on kerkinud, siis rullige ristkülikuks, jätke umbes 1 cm paksune ja 20 -25 cm laiune taignaplaat millest lõigake omakorda 1 cm laiused ribad.
Moodustage ribadest kas klassikalised S-kujulised või endale meeldiva kujuga saiad, võite ka rullida ja lõigata sealt paari sentimeetri paksused jupid, nagu klassikaliste kaneelisaiade tegemisel.
Kaunista rosinatega ja jäta veel pooleks tunniks rätiku alla kerkima.
Kuumuta ahi 220 kraadini, pintselda saiakesed munakollasega ja küpseta neid ahju keskmisel tasemel ca 15 minutit.
Kui saiakesed on saanud küpseks, siis tõstke ahjust välja, lase mõni minut rätiku all seista ja seejärel puistage peale tuhksuhkrut ja naudi koos klaasikese külma piima või tassikese rohelise teega.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar