TÄIDETUD KARTULID




Kartuli mugulaid kasutatakse Eestis laialdaselt toiduks ning seetõttu kutsutakse seda traditsiooniliselt "teiseks leivaks", samuti on levinud nimetused kardulastuhlistuhvelmaaubinKartul on pärit Lõuna-Ameerikast, Andide kõrgmägedest. Arheoloogilised uurimused näitavad, et kartulit on kultiveeritud Tšiili lõunaosas juba 14 000 ja Titicaca järve piirkonnas (Peruu) 7000 aastat. 16. sajandil leidsid hispaanlased sealt kultuurtaime, mille mugulad kõlbasid süüa. Meremehed tõid taime koju kaasa. Hispaaniast levis kartul ka Itaaliasse, Inglismaale ja mujale. Eestisse jõudis kartul 18. sajandi keskel.

2 küüslauguküünt
3 suuremat kartulit
100 grammi riivitud juustu
100 grammi hakkliha
100 grammi peekonit
50 grammi varssellerit
2 dl vahukoort või toidukoort
soola, pipart, muskaatpähklit, maitserohelist


Koorige kartulid ja õõnestage seest tühjaks. Hakkige küüslauk ja seller ning praadige peekoni ja hakklihaga läbi. 
Kuumutage ahi 200 kraadini. Maitsestage kartulipoolikud soola, pipra ja riivitud muskaatpähkliga. Asetage kartulid ahjuplaadile.



Küpsetage ca 20 minutit, seejärel tõstke ahjust välja ja täitke hakkliha-peekoni seguga, tõstke peale riivitud juustu ja valaga toidukoorega üle. 


Küpsetage ahju keskmisel tasemel veel ca 20 minutit. Serveerige  koos toorsalatiga.








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar