Räim ehk läänemere heeringas (Clupea harengus membras) on atlandi heeringa alamliik, kes elab Läänemeres. Tavaline räim toitub planktonist. Hiidräim on röövkala ja sööb sageli ogalikke. Räim koeb kõval, kivisel või kruusasel põhjal 2–20 m sügavusel. 22. veebruaril 2007 kuulutati räim Eesti rahvuskalaks. Räim on Läänemere peamine töönduskala, andes poole sealsest kalasaagist. Räime püütakse tavaliselt ranna lähedalt seisevvõrkude ja seisevnootadega. Rohkem kui pool saagist läheb konservide valmistamiseks (sprotid õlis ja räim tomatis). Erilise küpsetusmeetodi abil saadakse poolsuitsuräim. Väiksem osa saagist realiseeritakse jahutatult või külmutatult. Räime saab edukalt marineerida, suitsutada, praadida.
400 grammi puhastatud räimefileesid
100 grammi parmesani juustu
100 grammi riivsaia
50 grammi jahu
1 teelusikatäis riivitud sidrunikoort
näputäis musta pipart, soola, suhkrut
3 kanamuna
õli praadimiseks
Kuivata räimefileed.
Tõsta räimefileed esmalt jahusse, siis vahustatud munavahtu ja seejärel maitsestatud riivsaiasegusse.
Prae pannil kuldpruuniks ja tõsta majapidamispaberile, et liigsest rasvast vabaneda.
Serveeri koos toorsalatiga, milleks sobib väga hästi omavahel segatult :
peotäis ruccola salatit
peotäis peedilehti
hakitud rohelist sibulat
värskelt jahvatatud musta pipart, soola
Kastmeks :
2 peenemat rabarberivart
2 sidruni mahl
1 supilusikatäis pruuni suhkrut
1 dl vahukoort
Koori ja tükelda rabarberivarred. Sega omavahel sidrunimahl ning suhkur. Vala see rabarberitükkidele. Lase marineeruda ca 20 minutit ja lisa vahukoor. Sega korralikult läbi ja
lisa kaste salatile.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar