MULGIKAPSAD

 


Mulgi kapsaste valmistamisel on üheks peamiseks komponendiks teadagi hapukapsas. Kapsast hapendatakse tänapäeval kodus tunduvalt vähem, kuna hapukapsa valmistamise protsess on aeganõudev ning tänapäeval on kergem võimalus osta hapukapsast poest. Veel mõned aastakümned tagasi oli veel suhteliselt tavaline kodus ise kapsaste hapendamine. Üha kiirenevas elutempos on kahjuks jäänud Mulgi kapsaste valmistamise tavad tänapäeval aina enam unustuste hõlma, nagu seda on ka liha soolamine ja hapukapsaste valmistamine kodusel viisil. Mulgi kapsast on tänapäeval võimalik osta valmiskujul poest, seega loodame, et siiski ei minda alati kergemat vastupanu teed ja Mulgi kapsaid valmistatakse kodus vanade traditsioonide järgi ka kauges tulevikus.

1 kg hapukapsast

0,6 kg pekisemat liha ( seakülg )

120 grammi odrakruupi või tangu

soola, terapipart, suhkrut 

0,8 l vett 

Pese odrakruubid läbi mitme vee puhtaks. Pane pooled kapsad potti ( ahjupotti ) Lisa suupärasteks kuubikuteks lõigatud sealiha ja odrakuubid, lisa peotäis soola, lusikatäis suhkrut, 5-6 pipratera. Kata ülejäänud kapsastega ja vala peale vesi. Ära sega.

Kata pott kaanega ja hauta nõrgal kuumusel pliidil või ahjus ( 170 kraadi ) vähemalt 3 tundi. Kui soovid kapsastele ahjus natukene rohkem värvi, siis eemalda pool tundi varem ahjupotil kaas. Serveeri koos keedu või ahjukartuliga.


Mulkide arvates lähevad mulgikapsad soojendades aina paremaks ja tummisemaks ja eks ta nii olegi! Seda head kraami tasub ikka kohe korraga rohkem teha. Kannatab säilitada pikemalt külmikus ja kaanetatud purgis!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar