PARDIFILEE BROKOLIPÜREE JA AHJUS KÜPSETATUD PASTINAAGIGA

 


  1. Teadaolevalt kodustati part Hiinas umbes 4000 aastat tagasi. Pardi liha on väga maitserikas ja mõnusalt sametise tekstuuriga ning teistest linnulihadest tunduvalt tumedama lihaga. Kuna part on veelind, siis on tal paks rasvakiht, mis kaitseb külma eest ja tänu sellele on pardifileed  lihtsam küpsetada kui näiteks kanafileed – rasv kaitseb liha otsese kuivamise eest. Maailma kuulsaim pardiroog on muidugi hiinlaste part Pekingi moodi. Selle teevad eriliseks spetsiaalne nuumamiseperiood, mille teevad läbi ainult kindlat tõugu pardid ning lisaks mitmeastmeline ettevalmistus nagu kuivatamine ja glasuurimine ja loomulikult elaval tulel küpsetamine. Väike info ka kuulsa Foie gras-i kohta, mida arvatakse tänini olevat puhas hanemaks, kuid tegelikult pärineb tänapäeval maksimaalselt ehk 10% Prantsusmaal toodetavast foie gras’ idest hanedelt, ülejäänud on pardimaks. Pardi foie gras on tumedam kui hane oma, kuid jällegi tugevama konsistentsi, maitse ja lõhnaga, paljude arvates isegi parem kui hane oma...Eraldi tahaks välja tuua pardirasva - see on tõeliselt hea lisand näiteks prae või ahjukartulitele, samuti hapukapsale. Soovitan võimalusel rasv alati säilitada.
  2. Valmistame täna aga hoopis marineeritud pardifilee mõningate lisanditega. 
    
   350-500 grammi pardifileed
   500 grammi värsket brokolit
   200 grammi pastinaaki
   3 supilusikatäit mett
   2 supilusikatäit balsamico äädikat
   0,5 teelusikatäit soola
   näputäis värskelt jahvatatud musta pipart
   kvaliteetset õli
   maitserohelist kaunistamiseks
   50 grammi võid
   2 dl toidu või vahukoort 


  Segage omavahel 2 supilusikatäit mett ja  balsamico äädikas, lisage soola ja musta pipart. Lõigake pardifilee rasvakihti noaga mõned sälgud, nii eraldub paremini praadimiseks eralduv rasv ja ka marinaad jääb paremini külge. Asetage pardifilee (d ) kilekotti ja valage peale marinaad. Asetage külmkappi ca 2 tunniks. Seni kuni liha marineerub, valmistage ette juurviljad.


Puhastage brokoli ja asetage tilga vee ning toidukoorega kastruli. Lisage või. Keetke ca 10 minutit, seejärel püreestage, lisage maitseks soola ja pipart. Jätke serveerimiseni nõrgale kuumusele, segage aegajalt.


Puhastage ja lõigake pastinaak meelepärasteks tükkideks, lisage 1 supilusikatäis mett, sorts õli, näputäis soola ja musta pipart, segage läbi ning küpsetage ahjus 200 kraadi juures ca 15 minutit.


Võtke liha marinaadist välja, pühkige liigne marinaad maha, kuumutage pann ja asetage filee rasvakiht allapoole. Küpsetage keskmisel kuumusel ca 5 minutit, seejärel keerake lihatükk ümber ja küpsetage 3-4 minutit ja samuti külgedelt. Seejärel tõstke pann pliidilt ja katke lihatükk fooliumiga. Laske lihal tõmmata vähemalt 5 minutit. Kui liha on piisavalt puhanud, tõstke lõikelauale ja viilutage umbes 0,5 cm paksusteks viiludeks.


Kui eelistate punasemat liha, siis lühendage küpsemisaega ja ärge jätke liha pannile puhkama, vaid asetage see koheselt lõikelauale. 
Tõstke taldrikule meelepärane kogus püreed, lisage pastinaak ja fileetükid. Ühest pardifileest jagub piisavalt 2-3 inimesele. Pardifilee on piisavalt rasvavaene ja seepärast sobib ka ideaalselt kaalujälgijatele.



Proovimist väärt!!!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar