KÄNGURUFILEE HERNEPÜREE JA JUURVILJADEGA

 


Sõna "känguru" tuleneb Austraalia aborigeenide guugu-yimithirri-keelsest sõnast gangurru, mis viitab ida hallkängurule. Sõna "känguru" kasutas esimesena 12. juulil 1770 inglise loodusteadlane Joseph Banks oma päeviku sissekandes. Ingliskeelse sõna kangaroo kohta on levinud legend, et sõna kangaroo tähendas guugu-yimithirri keeles "ma ei mõista sind". Selle legendi järgi uurisid James Cook ja Banks Endeavouri jõe piirkonda kus nad kohtasid ühte looma. Nad küsisid kohalikelt, kuidas seda looma nimetatakse, mille peale kohalikud olid vastanud "kangaroo", mis tähendab "ma ei mõista sind". Cook arvas, et see oligi selle looma nimetus. See lugu kummutati aga1970. aastatel keeleteadlase John B. Havilandi guuru-yimithirri rahvaste uurimistöös. Nagu muudki metsloomad on ka känguruliha rasvavaene ja nõuab rohkemat tähelepanu selle valmistamisel, kuid see vaev on seda väärt! 

150 grammi kängurufileed sööja kohta

3 dl seesamiõli

1 sidruni mahl

2-3 küüslauguküünt hakituna

1 teelusikatäis kuivatatud tüümiani

1 teelusikatäis hakitud tšillit

0,5 teelusikatäit soola, mõned kuivatatud ja purustatud kadakamarjad, näputäis riivitud muskaatpähklit

Segage omavahel kõik maitseained ja seesamiõli ja tõstke marinaadi sisse lihatükid. Võite lihatükid ka asetada kilekotti ja valada marinaad peale. Laske lihal marineeruda vähemalt 2 - 6 tundi. Kui liha on olnud piisavalt marinaadis, siis valmistage ette juurviljad, selleks koorige paar porgandit, 2-3 sellerivart ja tükeldage meelepärasel kujul.


Hernepüree valmistamiseks :

2 purki konserveeritud herneid ( 560 grammi netto)

50 grammi võid

2 dl vahukoort

musta pipart, soola

Nõrutage herned, püreerige saumiksriga, lisage vahukoor, asetage kastrul nõrgale kuumusele, seejärel lisage püreele või ja maitseained ning keetke madalal kuumusel kuni või on täielikult sulanud.


Asetage kuumale pannile tükk võid ja lisage oliiviõli, küpsetage lihatükke igast küljest ca 3 minutit, lisage tükeldatud aedviljad.

Kui juurviljad on veel kergelt krõmpsud, siis ongi aeg serveerimiseks. Tõske taldrikule või kaussi hernepüreed, tõstke sellele paar fileed ja juurviljad.  Puistage peale natukene maitserohelist ja musta pipart ning laske maitsetel viia end Austraaliasse.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar