VEISE PÕSK PASTINAAGI PÜREE JA CHIMICHURRI KASTMEGA

 


Täna valmistame ja maitseme tõelist hõrgutist ja selleks on veise põsk, sellele annab särtsu chmichurri kaste, mille teravust balanseerib pastinaagi püree. Chimicurri kaste on saanud alguse Urugai ja Argeentiina köögist, seda on võimalik valmistada nii rohelise kui ka punase kastmena. Head on nad igal juhul mõlemad.

Kuna veise põse valmistamine nõuab aega ja hoolt, siis jagan selle valmistamise kahele päevale. Selleks, et põsk saaks tõeliselt hõrk, soovitan seda aeglaselt hautada vähemalt 6 tundi. 


1 kg veise põske

1 suurem sibul

2-3 küüslaugu küünt

2 tomatit

2-3 selleri vart

1 tšilli

150 grammi shitaake ehk tung ku seeni ( leiate Umami poest või mõnest suuremast marketist konserveeritud kujul)

2 teelusikatäit korianderit

1 supilusikatäis rosmariini

1,5 liitrit juurvilja või lihapuljongit

soola

Pruunistage põse tükid igalt küljelt ja asetage suuremasse ahjupotti. Tükeldage sibul, seller, tomat, seened, tšilli ja küüslauk. Kuumutage pann, lisage tilk õli ja praadige esmalt hakitud sibul, seller ning küüslauk, lisage rosmariin ja koriander ning seejärel tükeldatud tomat ja seened. Küpsetage veel umbes 10 minutit, seejärel valage see kõik pruunistatud põskedele. Valage peale puljong ja jätke ahju 120 kraadi juurde hauduma ca 7 tunniks või lausa 10. -ks tunniks.

Seejärel, kui põsk on peaaegu valmis saamas, alustage pastinaagi püreega. Selleks vajate :

3 keskmist pastinaaki

3 kartulit

1 fenkoli

2-3 küüslaugu küünt

400 ml piima

200 ml vett

soola, valget pipart, näputäis riivitud muskaatpähklit

Koorige ja puhastage aedviljad, tükeldage. Valage potti vesi ja piim ning maitsestage soola ning valge pipraga, valage segusse aedviljad ning keetke neid ca 40 minutit.

Püreerige saumiksriga, vajadusel lisage veel tilk piima. Viimistlega maitset muskaatpähkliga ning lisage vajadusel soola, pipart.

Viimasena valmistame chimichurri kastme ja selleks vajame :

peotäis värsket lehtpeterselli

peotäis värsket oreganot

2  küüslauguküünt

1 tšilli

60 ml valge veini äädikat

1 supilusikatäis oliiviõli

Asetage kõik koostisained kõrgemasse nõusse ja püreerige. Maitsesta soolaga. Lõpptulemuseks saate korraliku koguse mõnusat ja värsket kastet mida võite lisada igasugustele liharoogadele. Säilita külmikus.

Võtke ahjunõust veise põsed välja ning viilutage. Tõstke taldrikule tubli kulbitäis pastinaagi püreed, asetage sellele paar tükki hautatud veise põske ning lisage lusikatäis chimichurri kastet. Kui soovite lisaks kastet, siis püreerige hautamisest järele jäänud vedelik koos juurviljadega ja lisage paar sortsu vahukoort, ajage korra keema ja voila! Teil on olemas suurepärane ning ülimaitsev kaste. 








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar