TAI VÜRTSIKAS KALASUPP

 


600 grammi kala 

1 liiter kalapuljongit

1 teelusikatäis purustatud sidruniheina

1 teelusikatäis riivitud galangali või ingverit

6 kahvrilaimi lehte ( kaffir lime)

2-3 värsket tšillit

1 kuivatatud tšilli

6 kirsstomatit

30 ml laimimahla

1 teeluskatäis tamarindi pastat

2 supilusikatäit kalakastet

2 punast sibulat

1 teelusikatäis soola

värskeid sibulapealseid, koriandrit

Tükelda sibulad, tšillid ja tomatid, rösti neid kuumal pannil aga ära lase kõrbema. Lisa kahvrilaimi lehed. Kahvrilaimi lehti ja teisi aasiapäraseid vürtse leiate kindlasti suurematest kauplustest, kutsutakse ka kaffirlaim, kaffir laim või kafiirlaim, makrut) on sidruni ning laimi maitse ja aroomiga. Kahvri laimipuu (Citrus hystrix) kannab väikeseid mõrudaid laimisarnaseid vilju, mille mahla mõnel pool kasutatakse, kuid peamiselt on kaffirlaimi lehed need, mis leiavad laialt kasutust Kagu-Aasia toitudes, eriti  Tais. Aromaatseid kahvrilaimi lehti sobib hästi lisada marinaadide, karride, suppide, stir-fry’de maitsestamiseks. 


Lase puljong keema, lisa tamarindi pasta ja peale 5 minutilist keetmist keskmisel kuumusel, lisa röstitud aedviljad ning teised maitseained. Keeda veel 5 minutit ning lisa kalakuubikud.


Lülita kuumus välja ja lisa hakitud maitserohelised. Supp on isegi sellise koguse tšilliga päris vürtsikas aga Tai originaal versioonis ehk Tom Som supis on tšillisid tunduvalt rohkem, kelle maitsemeeled kannatavad, võivad tšillit julgelt rohkem lisada :-)  Muidugi annad omamoodi vürtsikust juurde galangal aga asendasin selle ingveriga, see on galangali mahedam variant, galangal kuulub iseenesest ingverite suguseltsi.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar