AHJUS KÜPSETATUD FETA JUUST TOMATITE JA PASTAGA

 


Täna segame kokku Kreeka ja Itaalia maitsed. Feta on väga erilise, tugevalt ürdise ja soolase maitsega juust. Valmimisprotsessi jooksul ei muuda ta värvust. Juustu säilitatakse kas soolvees või õlis. Feta on klassikalise Kreeka salati vältimatu koostisosa. Eri nimede all tuntakse sama tüüpi juustu kõikjal Lähis-IdasFeta on lambapiimast või lamba- ja kitsepiima segust valmistatud juust ja aastast 2002 on "feta" kaitstud päritolunimetusega toode. Vastavalt asjakohastele ELi õigusaktidele võivad "feta" nimetust kanda vaid juustud, mis on toodetud traditsioonilisel viisil Kreekas, valmistatud lambapiimast või lamba- ja kitsepiima (kuni 30%) segust.  Pasta on omakorda aga Itaalia toidukultuuri embleem: lihtsus ja täiuslik oma vormis. Ajaloost on olnud väiteid nagu oleks pasta Itaaliasse jõudnud hoopis Hiinast, pole aga sugugi õige. 1292. aastaks, mil Marco Polo Hiinast tagasi Veneetsiasse purjetas, oli pasta Itaalias juba ammugi väga tuntud.  Pasta jõudis Itaaliasse umbes 827. aastal Sitsiilia vallutanud araablaste kaudu. 1154. aastal kirjeldab Araabia geograaf ja kartograaf Al-Idrīsī  “ribakujulist, jahust valmistatud” toitu, mida valmistatakse Palermo lähedal Trabias ning mida transporditakse laevadega Vahemere teistesse piirkondadesse ja ka poolsaare põhjaossa. Kirjeldus viitab ilmselgelt spagettidele, kuid algselt nimetati peaaegu kõiki pastasorte lihtsalt makaronideks.

500 grammi spagette

250 grammi feta juustu

300 grammi kirss või ploomtomateid

peotäis rukola salatit või spinatit

musta pipart, soola, õli

100 grammi võid

3 küüslauguküünt


Tükeldage feta, küüslauk ja tomatid kuubikuteks, maitsestage pipra ja näputäie soolaga, lisage või ning küpsetage neid eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures ca 30 minutit. Keetke valmis spagetid.


Kui feta ja tomatid on piisavalt küpsenud, tõstke need ahjust välja ja hõõruge kahvliga ühtlaseks massiks. Võite kasutada ka miksrit, kuid kahvel ajab asja suurepäraselt ära.


Segage saadud segu läbi värskelt keedetud pasta ja peotäie salatiga, niristage peale veidikene kvaliteetset oliiviõli ja nautige koos klaasikese valge veiniga.

 ( Chardonnay )



Ole ajaga kokkuhoidlikum kui rahaga, sest ajaga võib teenida raha, kuid rahaga aega osta ei saa.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar