AHJUS KÜPSETATUD MAKRELL KARTULI JA REDISEGA

 


Atlandi makrell on meie toidulaual tuntud ilmselt rohkem skumbriana (ka õlis konserveeritud noored makrellid.) Rasvase kalana sisaldab ta rikkalikult oomega-3-rasvhappeid. Makrelliliha rikneb kiiresti, eriti troopikas, ning võib põhjustada toidumürgistust. Kui makrelli pole korralikult jahutatud või külmutatud, tuleks teda süüa samal päeval, kui ta on püütud. Atlandi ookeani üks tähtsamaid püügikalu, väga rasvane ja maitsev.

1 kg värsket või külmutatud makrelli

1 kg kartuleid ( praegusel hetkel sobiks vägagi värsked kartulid )

1-2 küüslauguküünt

400 grammi rediseid

tilli, rukkolat ja tai basiilikut ( tai basiilik on mõnusalt maheda aniisi lõhnaga)

soola, pipart

1 sidrun

5 supilusikatäit hapukoort

oliiviõli


Esmalt pese redised ja kartulid, vajadusel koori. Kuumuta ahi 220 kraadini. Pane kartulid ja poolitatud redised ahjuvormi, sega oliiviõli ja soolaga. Küpseta kuni kartulid on kuldpruunid, seejärel tõsta ahjust välja. Kata fooliumiga. Sega omavahel purustatud küüslauk, tükeldatud till ja sidrunimahl. Maitsesta soola ning pipraga. Teise kaussi sega tai basiiliku ja rukkola lehed. Aseta külmikusse kuni küpsetad kala.


Puhasta kala, lõigake külgedele mõned sisselõiked ning hõõruge kala pipra ja sidrunimahlaga. Minu meelest makrell väga soola ei vaja, tema maitses leidub soola piisavalt, kuid võite ka natuke soola lisada. Küpsetage kala tervelt, ahju keskmisel tasemel, 200 kraadi juures 15 minutit.


Kui kala on küpsenud, tõstke need ahjust välja. Asetage taldrikule küpsetatud kartulid ning redised, lisage tai basiiliku ja rukkola lehti ning seejärel niristage peale kastet. Kõige peale tõstke küpsetatud kala. Kaunistage sidruniviilude ning tilliokstega.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar