KEDGEREE

 


Kedgeree on tulnud meile Indiast, kuid kõige suurema populaarsuse on ta saavutanud Inglismaal. Retsepti on läbi aegade muudetud ja Šotimaal võeti algselt keedetud kala asemele suitsetatud kilttursk. Muidugi on roas muutunud ka vürtsid ja koostisained. Mina kasutan täna ikkagi keedetud kala ja teen seda kohaga, kasutada võite vabalt saadaolevat ja omale meeldivat kala, kas keedetult või suitsetatult. Kõik sobib. Roog on olnud tegelikult olnud traditsiooniline hommikusöök, kuid mina lisaks selle ikkagi rohkem lõuna või õhtusöögi menüüsse.

ca 1 kg kala ( kilttursk, lõhe, koha, haug)

6 kanamuna 

0,5 kg keedetud basmati riisi

soola, pipart, peterselli

7 dl piima

2 dl vahukoort

100 grammi võid

1 lusikatäis karripulbrit

2-3 loorberilehte

näputäis kardemoni

1 sidruni mahl ja koor

2 hakitud sibulat

100 grammi tükeldatud peekoni

1 tšilli

Alustada võiks kala keetmisest ja selleks võtke suurem pann või kastrul, valage sinna pool liitrit vett, maitsestage soola ning pipraga. Laske keema, lisage kalad ja piim. Kalad tuleks lisada tervelt, muidugi sisikond ja soomused, pead tuleks eemaldada. Keetke kalu ca 15 minutit, seejärel eemaldage vedelik ja jätke kalad jahtuma. 

Laske kastrulis vesi keema, tõstke sisse 4 kanamuna, keetke 4 minutit, seejärel eemaldage kastrul pliidilt ja jätke kanamunad 10 minutiks kuuma vette. Jahutage külmas vees. 2 ülejäänud kanamuna keetke kõvaks. Võtke järgmiseks suurem pann, lisage pannile või ning sibul, peekon ja tšilli. Hautage 10 minutit, seejärel lisage karripulber, kardemon ja loorberilehed. Pidevalt segades keetke segu 3 minutit. Lisage eelkeedetud riis ja 2 dl vahukoort.

Eemaldage jahtunud kalalt nahk ja luud. Lisage tükid riisisegule. 

Koorige ettevaatlikult eelnevalt keedetud 4 kanamuna. Kuna kanamune on keedetud lühiajaliselt, siis võivad sisud kergelt välja joosta. Kui kanamunad on kooritud, siis lisage need riisile, segage kõik läbi. Riivige sidrunilt koor ja pressige välja mahl. Lisage see kõik riisile ja segage uuesti läbi.  Maitsestage soola ja pipraga. Koorige ülejäänud 2 kanamuna ja lõigake sektoriteks. Kaunistage nendega roog. Lisage tükeldatud peterselli ja toit ongi valmis söömiseks. Enne serveerimist võite lisada ka mõned sidrunisektorid.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar