MUSTIKAKOOK

 

Praegu on viimane võimalus metsadest veel korjata mustikaid, suurem hooaeg on juulis, kuid ka augustis on veel täiesti piisavalt marju saadaval. Mustikas on imelise maitsega ja temast võib valmistada kompotte, keediseid, veine, moose jne.  Marju võib nii külmutada kui kuivatada. 

Valmistame kõigepealt koogile täidise ja selleks :

0,5 liitrit mustikaid

1 dl külma vett

0,5 dl suhkrut

0,5 dl tärklist

Valage kõik koostisosad kastruli ning laske pidevalt segades keema. Jätke segu jahtuma.

Taigna valmistamiseks :

220 grammi võid

1 dl suhkrut

1 kanamuna

5 dl jahu

1 supilusikatäis vaniljesuhkrut

1 teelusikatäis küpsetuspulbrit

Segage esmalt omavahel või ja suhkur, Lisa kanamuna. Järgmisena segage omavahel sõelutud jahu, vaniljesuhkur, küpsetuspulber. Lisage segu järkjärgult taignasse.

Jaotage taigen kahte võrdsesse ossa. Üks osa tõstke külmkappi kuni valmistate ette põhja. Kuumutage ahi 200 kraadini. Võtke väiksem ahju või koogivorm ning suruge taigen vormi nii, et ka külgedele jääb ca 2 cm kõrgune äär.

Valage jahtunud täidis vormi. Võtke külmkapist teine taigna pool ja rullige see küpsetuspaberil nii laiaks, et sellega saab katta kogu vormi. Külma tainast on kergem vormida ja see ei jää nii lihtsalt rullile ega paberile kinni. Keerake taigen koos küpsetuspaberiga ettevaatlikult vormile. Eemaldage küpsetuspaber, suruge ääred kahvliga kinni, eemaldage ülejäänud taigen ja tehke ka pinnale mõned augud. 

Küpsetage ahju alumisel tasemel ca 25 minutit.

Tõsta kook ahjust välja ning jahuta, raputa jahtunud koogile tuhksuhkrut. Serveeri koos vaniljejäätise või klaasikese külma piimaga. 





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar