Tänane peokangelane on maailma kalleima seene nimetust kandev trühvel, mille teeb eriliseks tema aroom ja maitse. Trühvel annab igale roale glamuuri ja tõstab roa uude valgusse. Nende väärtust mõisteti juba 18 sajandil, mil neid juba siis nimetati "köögi teemantiteks". Enamus meist on ilmselt trühvlit näinud vaid maitseõli pudelis või mõnes peenemas restoranis. Gastronoomses mõttes on väärtuslikud mustad ja valged trühvlid, valged on omakorda hinnatumad ja ka kallimad, kasvavad enamasti tammepuu juurtega sümbioosis, palja silmaga neid ei näe, seepärast kasutatakse leidmiseks peenhäälestatud kärssadega notsusid või koeri, keda on teadupärast lihtsam treenida ja ei söö nad ka leitud seeni ära. Tänapäeval on muidugi palju seenefarme tekkinud kuna looduslikud varud on väga väikesed ja ka seepärast on eriti valgete trühvlite hind kõrge, kilo eest tuleb välja käia juba mitu tuhat eurot.
1 kanamuna sööja kohta
1 must trühvel
1 paksem viil ciabattat sööja kohta
oliiviõli
1 küüslauguküün
peotäis shiitake seeni
võid
sini-valgehallitusjuustu
peotäis värsket salatit ( vesikress, ruccola, porru)
soola, värskelt jahvatatud musta pipart
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar