MUSTA TRÜHVLIGA PRAETUD KANAMUNA JA SHIITAKE SEENTE NING KREEMISE JUUSTUGA CIABATTA

 

Tänane peokangelane on maailma kalleima seene nimetust kandev trühvel, mille teeb eriliseks tema aroom ja maitse. Trühvel annab igale roale glamuuri ja tõstab roa uude valgusse. Nende väärtust mõisteti juba 18 sajandil, mil neid juba siis nimetati "köögi teemantiteks". Enamus meist on ilmselt trühvlit näinud vaid maitseõli pudelis või mõnes peenemas restoranis. Gastronoomses mõttes on väärtuslikud mustad ja valged trühvlid, valged on omakorda hinnatumad ja ka kallimad, kasvavad enamasti tammepuu juurtega sümbioosis, palja silmaga neid ei näe, seepärast kasutatakse leidmiseks peenhäälestatud kärssadega notsusid või koeri, keda on teadupärast lihtsam treenida ja ei söö nad ka leitud seeni ära. Tänapäeval on muidugi palju seenefarme tekkinud kuna looduslikud varud on väga väikesed ja ka seepärast on eriti valgete trühvlite hind kõrge, kilo eest tuleb välja käia juba mitu tuhat eurot.

1 kanamuna sööja kohta

1 must trühvel

1 paksem viil ciabattat sööja kohta

oliiviõli

1 küüslauguküün

peotäis shiitake seeni

võid

sini-valgehallitusjuustu

peotäis värsket salatit ( vesikress, ruccola, porru)

soola, värskelt jahvatatud musta pipart

Alustada tuleks sellest, et võtate kanamunad ja trühvli ning panete need korralikult suletava kaanega karpi ja tõstate külmkappi paariks päevaks seisma. Trühvli võite pooleks lõigata, nii võtavad kanamunad kiiremini trühvli maitse ja lõhna külge.
Seejärel kui munad on nn. valmis, viilutage shitaake seened ja hautage neid pannil koos oliiviõli ja võiga, maitsestage meresoola ning värskelt jahvatatud musta pipraga. Riivige küüslauk, lõigake ciabattast paar jämedamat viilu, hõõruge purustatud küüslauguga. Valage pannile oliiviõli ning pruunistage saiaviilud. Võtke teine pann kuhu lisage samuti tilk õli ja seejärel praadige kanamunad endale sobiva küpsusastmega. Riivige kanamunadele ka natukene trühvlit.
Võtke soojad saiaviilud, pange sinna esmalt pehmet sini -valgehallitusega kreemjuustu, seejärel erinevaid salateid, millele tõstke shiitake seened ja praetud kanamuna. Viilutage trühvlist veel lisaks õhukesed viilud ja tõstke kanamunale. Lisage värsket pipart, tilk oliiviõli ja asuge nautima. Ka praemuna saiaviilul võib olla luksuslik!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar