KAERAKILE EHK KIISEL

 


Kiisel ehk kaerakile on kaerahelvestest valmistatud hapendatud puder. Kaerahelvestele võib lisada ka pisut leiba, et parandada käärimist, kuid saab ka ilma. Käärima läinud vedelik kurnatakse ja vedelik keedetakse pudruks. Söödud on seda nii magustoiduna kui soolase roana. Meie kaerakilele on sarnane šoti sowans, mida valmistatakse hapendatud kaerakestade jahust. Siit tuleb aga minu versioon kaerakilest!


250 grammi kaerahelbeid

1,2 liitrit toasooja õunamahla ( võid kasuta ka toasooja vett)

0,5 teelusikatäit soola

3 supilusikatäit suhkrut

Sega karahelbed mahlaga, kata kauss kile või kaanega ja jäta toatemperatuurile 48 tunniks käärima.

Kurna segu läbi marli, paks osa viska ära ning vedelik pane nõrgale või keskmisele kuumusele. Lisa sool ja suhkur. 

Kuna vedelik hakkab kuumutades paksenema, siis tuleb teda järjekindlalt segada. Ära keeda, kuumuta esimeste mullideni, seejärel alanda kuumust ning lase veel pidevalt segades ca 10 minutit haududa. Võta ahjuplaat, pane sinna märjaks tehtud küpsetuspaber, raputa paberile natuke suhkrut ja vala paksenenud vedelik peale.


Jahuta täielikult maha ja seejärel lõika paraja suurusega tükid. Serveeri koos moosiga, marjade või piimaga. Võid serveerida ka kohe kuumalt võiga ja - või suhkruga.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar