Kurgilaastud, teravad lihapallid, veini-balsamico kaste ja maitsestatud riis

Hing ihaldab aeg-ajalt midagi teravat ja teistsugust. Tavalised lihapallid ja kartulipudru ei ole just see, mida päevast päeva sisse puugiks! Soomes pidavat see olema lausa lemmikroog ja suhteliselt igas söögikohas saadaval! Teeme meie siiski teistmoodi. Alustan lihapallidest :
0,5 kg hakkliha ( sea )

1 sibul
1 teelusikatäis suhkrut
1 tsillikaun (eemalda seemned )  Kui tahad pereelu põrguks muuta, pane mängu kõik :-)
50 grammi suitsetatud peekoni
1 küün küüslauku, sool, pipar, suitsetatud paprikapulbrit 1 teelusikatäis.

Haki sibul, tsilli, küüslauk. Lisa sool, suhkur, paprikapulber, tükelda peekon väga peeneks. Prae pannil kergelt läbi ja jahuta. Vajad suuremat kaussi, kuhu paned hakkliha ja kraabid pannilt kokku ka eelnevalt praetud segu. Veereta nüüd kergelt õliste käte vahel pallikesed ja pane külmkappi.

Asugem riisi juurde:

200 grammi riisi
50 grammi võid
50 grammi porgandit
50 grammi paprikat
1 sibul
lusikatäis õli praadimiseks
100 grammi läbikasvanud liha, kus oleks nii pekki kui liha enamvähem pooleks
soola, pipart
Pese riis korralikult läbi ja pane kastruli, lisa vett niipalju, et riis jääb umbes 1,5 cm-se veekihi alla, lisa pool lusikat soola ja tükeldatud või. Sega läbi ja pane keskmisele kuumusele keema, kaan peale ja ära puutu seda enne 12 minutit, ära puutu üldse :-). Järgmiseks tee liha ja juurikad pisikesteks kuubikuteks ja prae eelnevalt kuumutatud pannil läbi. Lisa kõik riisile ja sega alles nüüd läbi. Keera kuumus võimalikult väikseks ja jäta hauduma. Kuumuta ahi vahepeal 175 kraadini, võta seesama pann mida enne kasutasid ja pruunista kergelt lihapallid, seejärel pane pallikesed rõõmsalt ahjuplaadile ritta ja ahju ca 20 minutiks. Järgmiseks teeme kiirelt valmis kastme. 
Punast veini 1 dl, balsamico tumedat äädikat supilusikatäis, näputäis soola ja keeda nõrgal tulel ca 10 minutit, sega pidevalt, lisa teelusikatäis sinepit ja samapalju oliiviõli-lase olla nõrgal tulel, ära unusta segamist.
Otsi külmkapist üks roheline kurk, pese ja kuivata. Koorimisnoaga eemalda kõigepealt tumeroheline osa ja viska minema. Tõmba nüüd kurgist ilusad pikad viilud -ühest otsast teise. Pane kaussi, pigista sina ühe sidruni mahl ja lisa jämedamalt purustatud musta pipart ja näputäis soola, sega läbi ja aseta taldrikule. Kaste on valmis ja lihapallid samuti, lülita välja pliit, ahi ja asu serveerima. Tõsta riisi väiksemasse kaussi ja suru kinni, keera see nüüd taldrikule ja eemalda ettevaatlikult tõstes kauss, saad kenas vormis riisihunniku :-) Vastavalt isule tõsta juurde lihapalle ja lisa kaste. Peale võid veel puistata kuivatatud küüslaugu - tsilli segu.

                 


Mälestused Sotimaalt ehk Sticky Toffee karamellkastme ja vaniljejäätisega



Lubatud sai siin kunagi varem, et teeme ka Sticky Toffeed ja lubadus on täitmata kohustus-seega teeme ära !
See siin on minu versioon, läbiproovitud ja tulemus on ilus !


Alustame nagu ikka koostisainetest :


200 grammi võid 

700 grammi datleid
4 teelusikatäit soodat 
4 teelusikatäit küpsetuspulbrit
1,2 liitrit vett
2  lusikatäit vahtrasiirupit 
8 muna 
700 grammi jahu
540 grammi suhkrut
100 grammi vaniljesuhkrut
näputäis soola 

Ahi kuumutada 175 kraadini.

Alustuseks tuleks datlid panna kuuma vette ja lasta keema, seejärel keera kuumus maha ja jäta veel mõneks minutiks pliidile, järgnevalt lase kogu mass miksri või blendriga sodiks ehk ühtlaseks. Vahusta suures kausis munad, suhkur, vaniljesuhkur, siirup, lisa sulanud või, sooda, jahu, küpsetuspulber, sool  ning  seejärel purustatud datlimass.
Sega ettevaatlikult metallist suure lusikaga segu läbi, et mitte õhumulle massist eemaldada. Valage nüüd kogu segu võiga määritud vormi, massi kõrguseks peaks jääma ca 5 cm. Tõstke vorm ahju ja küpsetage kuskil 35 minutit, seejärel katke vorm vajadusel fooliumiga ja küpsetage veel  ca 15 minutit-vahepeal võite piiluda, et taigen pole muutunud liiga tumedaks. Kui tikk enam kinni ei jää on asi valmis. Keerake kuumus maha, eemaldage foolium ja tehke paariks minutiks ahjuuks lahti, seejärel sulgege uks ja laske olla ahjus, kuni valmistate karamellkastet.

140  ml vahukoort

40  grammi tumedat muscovado suhkrut
75  grammi heledat muscovado suhkrut või tavalist suhkrut
115  grammi võid

Suhkrud potti koos võiga ja segage keskmisel kuumusel pidevalt kuni suhkur on täielikult lahustunud ning omastanud kuldse tooni. Lisage vahukoor ja segage läbi ning eemaldage pliidilt. Võtke kena kauss serveerimiseks, lõigake koogist mõnus tükk ja lisage kuuma kastet. Kõrvale sobib ideaalselt vaniljejäätis või vahukoor ja paar värsket maasikat. Kaunista melissilehega.


                             See ongi paradiis !






Kuratlikud kebabid kurgi, rohelise tee ja avokaado kastmega









0,6 kg väherasvast looma hakkliha - ideaalis oleks parim lambaliha
1 dl vett
1 supilusikatäis maisitärklist
2 suuremat küünt küüslauku
1 väike sibul
1 teelusikatäis soola
1 teelusikatäis purustatud tsillit ( vabalt võid kasutada kuivatatud )
1 laim või sidrun
1 kanamuna
80 grammi kaerahelbeid 
Kaunistuseks ja lõppviimistluseks tumedat balsamico äädikat, paar lõiku sidrunit.

Võta suurem kauss, kuhu vala vesi ja kaerahelbed , lisa maisitärklis, sool,  muna ja hakkliha. Jäta seisma 20 minutiks.

Pigista sidrunist või laimist mahl välja ja sega see purustatud tsilli, hakitud sibulaga. Pressi küüslauk ja lisa see järgmisena, sega korralikult läbi ja lisa hakkliha hulka.
Otsi välja juba varem  puust  grilltikud,  ( pane need vette likku, et ära ei põleks hiljem ahjus või grillis ) või kasuta spetsiaalseid metallist vardaid .
Tee käed õliseks ja vormi kätega korralikud 10 cm-d vorstikesed  ja torka neist tikud läbi. Lase neil nüüd natuke seista, kuni valmistad  kastet, milleks vajad :

1 avokaado

50 grammi rohelise tee tõmmist
100 grammi kurki (eemalda seemned ja viiluta )
100 grammi creme fraiche`t  või maitsestamata jogurtit
maitse järgi soola
Põrista miksriga kõik peeneks ja sega creme fraiche`ga

Pista külmikusse oma aega ootama, kuumuta ahi 200 kraadini, võid kasutada grillimisprogrammi või  tavalist, parim lahendus on grillida ilusa ilmaga õues, elaval tulel. 

Grilli ahjus ca 20 minutit või kuni liha tundub küps ja mõnusalt pruun. Serveeri nüüd selle imelise kastmega koheselt, lisandiks sobivad nii marineeritud kõrvitsad, kurgid, kui ka  mõnus krõmps värske salat. Leib käib asja juurde.










Üks oivaline kalasõbra eine








0,5 kg heeringat või heeringafileed 
200 grammi hapukoort
100 grammi majoneesi
teelusikatäis sinepiseemneid
1 õun
tsipake musta pipart
näputäis safranit
kaunistuseks tükeldatud rohelist sibulat 

Lõika kala parajateks suupärasteks tükkideks, tükelda õun pisikesteks kuubikuteks, sega hapukoor, majonees, sinepiseemned ja pipar omavahel. Sega sisse õunakuubikud ja lõpuks kalatükid. Leia korralikult suletav purk, tõsta segu sisse ja lase ööpäev tõmmata. Serveeri kuuma kartuliga, või mustal leival, puista üle rohelise sibulaga. Hea ja mõnus ! Sobib ideaalselt ka lõuna või  kergeks õhtusöögiks.




Võid kindel olla, et sama  müstilise tulemuse saad ka ahvenafileest , marineeri eelnevalt lihtsalt kala sidrunimahlast, lusikatäiest õlist, piprast, soolast koosneva seguga .

Haug maitseb ka hästi, kuid peaks enne maitsestatult ahjus ära grillima ja siis jahutatult purki ja kaste peale !




                                                    

Kalasõbra märg unelm



Vähe on inimesi, kes kalaroogadele selja keeravad, mulle meeldib kala igas olekus ja iga ilmaga. Saime poeletilt kätte ühe korraliku Norra lõhe .




Puhastame kala ja kuivatame majapidamispaberiga-pesta kala pole soovitav, sest maitsed lähevad kaduma ja liha kaotab oma väärtused.

Üritame kätte saada kaks korralikku fileed,  nimelt teeme :  Lõherulle toorjuustu-sidruni leemes.

Vaja on siis selleks umbes :


1 kg lõhet 

100 grammi peekoni 
1 dl purustatud-hakitud  tilli 
0,5 dl hakitud rohelist sibulat
200 grammi  naturaalset toorjuustu
teelusikatäis soola
2 sidruni koor ( riivitult )
1 sidruni mahl 
näputäis musta pipart (jämedamat )

Prae peekon, jahuta ja haki peeneks.
Lõika nüüd kalast korralikud 0,5 cm paksused viilud ja aseta need lõikelauale, raputa kergelt soola ja pipart.
Järgmiseks võta kauss, kuhu sega toorjuust, sidrunikoor ja sidrunimahl, hakitud peekon,  maitsesta kergelt pipraga .
Tõsta nüüd igale viilakale lusikatäis segu ja keera rulli. Tõsta rullid ahjuvormi.
Asi hakkab ilmet võtma- võta kopsik või kauss,  kuhu vala  1 dl vett, teise sidruni mahl, pool teelusikatäit soola ja samapalju suhkrut. Sega mõnuga läbi ja vala kalarullidele. Ahjuvorm katta kohe fooliumiga ja tõsta juba 180 kraadini kuumutatud ahju ( keskele). Küpseta ca pool tundi ja tõsta ahjust välja.
Kala tuleks tõsta kohe leemest välja, muidu keeb ta anumas edasi ja hakkab lagunema.Leem sobib ideaalselt kastmeks, patt oleks see välja jätta.
Tee kõrvale üks korralik värske salat  ja enamat sa ei vajagi.
                   Oleme jälle saanud hakkama väga toreda ja maitsva roaga !
Ärge unustage tänada vetevana selle lahke saagi eest  :-) 
Ahjaa , keegi viskas kuskil nalja : Eestlase lemmik lõhe on palgalõhe :-)

Muhedad hakklihaga maisikukklid



Täna on jälle selline päev, kuhugi pole kiiret, seega valmistame  pärmitaignast kukleid . Maisijahu annab natukene teistmoodi  ja huvitava maitse, aga see pole sugugi paha. Aega  ja kannatust peaks varuma ikka mitu tundi.

Alustame siis taignast : 


340 grammi vett

600 grammi maisijahu
100 grammi nisujahu
50 grammi suhkrut
120 grammi võid
5 grammi soola 
25 grammi pärmi
35 grammi piima ( just,saite õigesti aru, 35 grammi ) 

Hea, kui on kodus köögikombain, milles saaks segada vastava programmiga taigna kenasti läbi aga tugevad saavad ka käte abil kõik tehtud :-)

Alustame sellega,et võtame vee ja lisame selle segamisanumasse ja sinna ka  kõik  eelnevalt nimetatud ained,  välja arvatud või. Las nüüd masin sõtkub sinu eest seda kenasti oma  5 minutit. Jäta saadud mass samasse nõusse  toatemeratuuril kerkima umbes pooleks tunniks. Aeg on lisada või ja segada taigen kenasti jälle läbi.

Lihtne on veeretada nüüd kätevahel ca 60 grammised ümarikud,katame rätikuga ja jätame kerkima.


Ohohooo, järg on täidise käes ja selleks vajame me järgnevaid komponente :


Pool kilo hakkliha ( vastavalt omale maitsele )

3 suurt sibulat
2 küünt küüslauku 
3 loorberilehte
klaasitäis puljongit, mille võid vabalt valmistada kuubikust ja veest
klaasitäis punast veini
pool teelusikatäit musta pipart
soola vastavalt maitsele 

Tükelda sibulad ja lase need pannil kiirelt läbi ca 4 minutiga, ära kõrveta pruuniks. Lisa hakkliha ja prae kergelt läbi. Ahi peaks olema järgmiseks etteasteks kuumutatud nii 160 kraadi peale. Leia suurem ahjupott, kuhu vala nüüd hakkliha-sibula segu ja ka kõik muud komponendid ja  pane ahju hauduma vähemalt 2,5 tunniks. Viimane pooltund lase ilma kaaneta, siis saad liigsest vedelikust lahti, kui tundub vesine veel, vala see lihtsalt ära. Jahuta maha, vajadusel lisa soola, pipart.

Keera ahjule kuumust juurde, kerge 180 kraadi  peaks olema vägev. Taignapallikesed võid nüüd laiaks sõtkuda või kätevahel vormida niimoodi, et saaksid sinna lisada korraliku supilusikatäie hakkliha-sibula segu. Ürita järgmiseks vormida pallikesed ja need mügarikud asetada küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpsetuspaber määri eelnevalt õliga. Määri mügarikud munakollasega ja katsu nüüd märgatav kinnituskoht asetada plaadil allapoole ( ei lagune kindlasti enam ära ). Jäta pallikestele plaadil ka kerge vahe, sest nad tahavad veel ahjus paisuda.  Puista peale seesamiseemneid ja küpseta 15-20 minutit. Tõsta ahjust välja ja lase rätiku all natuke hingata, klaas külma piima oleks nüüd asjakohane. Naudi !
NB ! Kui sul jääb hakkliha segu natukene alles, siis saad sellest väga hea kastme, kui lisad sinna vahukoort ja kuumutad segu  korra  läbi. 2 kärbest ühe hoobiga  !




Kohupiima-vahukoorekreem granaatõunaseemnetega ja need magusad rosinatega martsipaniküpsised






Alustan kreemi tegemisest, mida külmem, seda parem. Vajan selleks 2 dl vahukoort ja 200 grammi kohupiima ( kasutan maitsestamata ) veel 1 munakollast ja 2 teelusikatäit vaniljesuhkrut  ja lusikatäit tuhksuhkrut. Vahusta munakollane ja vaniljesuhkur omavahel, lisa see kohupiimale ja vurista miksriga siidiseks. Vahukoore löön koos tuhksuhruga vahule ja nüüd lisan selle kohupiimale. Segan kergelt läbi ja katan toidukilega. Anum külmkappi.
Granaatõuna klopin suurema lusikaga  korralikult läbi, sedasi saad vaevata seemned kätte, järgmiseks võtan suurema kausi ja lõikan selles granaatõuna pooleks-enamus seemneid kukub ise välja. Koputa lusikaga veel paar korda koorele ja viimased seemned kukuvad kaussi, noki kausist membraanitükid välja ja seemned külmikusse, oma aega ootama.
Samas võiks seda kreemi juba niisamagi süüa koos granaatõunaseemnetega aga ikka on vaja midagi,  mis täiustaks seda hõrku kreemi. Seega tuleb alustada küpsiste valmistamist.

350 grammi nisujahu
150 grammi suhkrut
1 muna
1-2  munakollast  (määrimiseks)
ca 150 grammi võid
näputäis soola 
100grammi marstipanimassi
100 grammi rosinaid 
Surakas konjakit või Vana Tallinnat 

Sellest tuleb üks ilus taigen :-)  Sega kaussi  sõeludes jahu, lisa suhkur, sool,  või kuubikutena, muna ja martsipanimass tükkidena, ( peaks olema toasoe vähemalt ) seejärel rosinad ja törts konjakit või likööri, sõtku saadud mass korralikult läbi  ja pane pooleks tunniks külma.
Kohvi joodud ja jalg puhatud , alusta küpsiste vormimist  vastavalt tujule ja tahtmisele, võid voolida käte vahel või kasutada vorme- fantaasial pole piire ! 
Kuumuta ahi 200 kraadini, aseta plaadile küpsetuspaber-tõmba üle see võise paberiga ja laota oma fantaasia plaadile. Küpseta oma 12 minutit, vajadusel rohkem.
Seni kuni küpsised valmivad,  võta külmikust kausike granaatõunaseemnetega ja kurna mahl välja, (mahla võid niisama ära juua ).Küpsised ahjust välja ja jahtuma ( kata rätikuga ).
Sega nüüd korra veel kohupiimakreem läbi ja tõsta see pokaali või kaussi, peale tõsta lusikaga korralikult jumalate nektarit (granaatõunaseemneid ). Tore kui leiad külmikust piparmündi või melissi oksakese, suska see  kaunistuseks. Küpsis kõrvale ja mõnnama ! 

                                             Elu on jälle ilus !




Mõnusad sinepid









Sinepid- need on olnud läbi aegade  vägevad maitsepikendajaid !

Teeme  kolm klassikalist sinepit, mida võid kasutada nii marineerimisel, kui  ka salatites, täidistes jne.


Esimesena võtame ette kuulsa konjakisinepi :


Vajad selleks kastruli, kaussi milles segad 1,5 dl sinepipulbrit, 1,5 supilusikat suhkurt, 2 dl koort, 4 muna, 1 teelusikatäis maisijahu, 1 supilusikatäis oliiviõli või muud õli. 


Nüüd valad antud segu kastruli ja koguaeg segades keedad läbi kõrgel temperatuuril.

Jahuta maha ja lisa see lusikatäis konjakit. Sega ja pane purki.

Meesinep:

1 dl sinepipulbrit

1 dl suhkurt
1 supilusikatäis mett
2 supilusikatäit 10% äädikat 
2 supilusikatäit kangemat kohvi

Sega kõik ained omavahel korralikult läbi ja pane kaanega suletavasse purkki, lase seista vähemalt paar päeva, et maitsed saaksid seguneda ja pehmeneda.


Kiirsinep :


3,5 dl sinepijahu

1/2 dl nisujahu
1/2 dl keevat vett
1 teelusikas soola
2 supilusikat suhkurt
2 supilusikat fariinisuhkrut
lusikatäis sidrunimahla 
1/2 dl vahukoort 

Sega kõigepealt sinepipulber ja nisujahu,lisa keev vesi, koguaeg segades, lisa sool, suhkur, sidrunimahl. Lõpetuseks lisa vahukoor ja jätka segamist kuni tunned,et nüüd on paras.


Pane purki  ja lase olla.


Nüüd oled ära õppinud sinepiteo, mida ei häbeneks vanameistrid ise ! 


Naudi elu !


Dipikastmed ja teised mõnusad kastmed igaks olukorraks !



Vahest on mõnus näksida viilutatud juurvilju, kartulilaaste, grillitud kanatiibu  või mida iganes ja torgata neid  kastmesse ja mõnuleda niimoodi teleka ees, või miks mitte pakkuda neid siis,  kui ootamatult külalised on saabunud :-)

Kasutan siin  pea kõigis kastmetes toorjuustu-seda on saadaval lademetes ja erinevate maitsetega. Toorjuustu on hea vedeldada 2 supilusikatäie piimaga-saate täpselt paraja paksuse !

Lisan pikkamisi siia ka muid mõnusaid kastmeid.


Mexiko dipikaste 


100grammi taco toorjuustu

2 lusikat piima vedeldamiseks
0,5 teelusikat  lusikat  chilli pulbrit või  paar kuivatatud  tsillit, mille saad  ise käte vahel peenestatud ( pese käed koheselt )
0,5 dl purustatud oliive 

Sega ja naudi !


Currydipp ehk siis karrimaitseline dipikas 


100 grammi maitsestamata toorjuustu

2 lusikat piima
25 grammi tükeldatud peterselli ( värske)
1 teelusikatäis karripulbrit

Sega ja maitse koos grillitud kanatiibadega !



Küüslaugune  dipikaste 



100 grammi naturaalset toorjuustu

2 lusikat piima
1 suurem küün küüslauku
25  grammi tükeldatud rohelist sibulat 

Sega ja värise mõnust , see sobib kõigega  :-)



Külmsuitsulõhega  dipikaste 


100 grammi rohelise sibulaga toorjuustu

0,5 dl piima
1 teelusikatäis mett
1 teelusikatäis sidrunimahla
purustatud värsket tilli 
100 grammi suitsulõhet

Sega ja lase külmikus tõmmata-tulemust sa ei pea kahetsema !



Kalamarja dipikas 


100 grammi toorjuustu ( võiks olla piprane )

50-100 grammi marja -vastavalt võimalusele ja saadavusele, mari tuleks nõrutada.
pool sibulat, haki peeneks 

Sega  läbi ja proovi röstitud saial, pühi lõug tatist puhtaks !


Dipikaste päikesekuivatatud tomatitega 


purk päikesekuivatatud tomateid 

100 grammi hapukoort
100 grammi majoneesi

Sega  ja naudi koos grillitud ciabattaga   :-)



Krevetimaitseline dipikaste 


100 grammi krevetimaitselist toorjuustu

pool lusikat sinepiseemneid 
50 grammi tükeldatud värsket kurki
1 supilusikatäis tomatipastat või parimat ketsupit


Mmmm see on hea ! 


Avokaado dipikaste 


2oo grammi hapukoort

1 korralikult küpsenud avokaado
1 küüslauguküün
2 supilusikatäit oliiviõli
1 tl sidrunimahla 

Püreesta kooritud avokaado,pressi küüslauk  või tükelda noaga peeneks, sega õli ja sidrunimahlaga ja seejärel omakorda hapukoorega. Maitsesta soola ja musta pipraga.


Yummi !


Dipikaste kodujuustu ja meega 


150 grammi kodujuustu

150 grammi maitsestamata jogurtit
1 teelusikatäis mett
1 purustatud küüslauguküün 
hakitud tilli, peterselli 

Sega hästi ja pane kasvõi röstitud saiale !


Fetajuustu dipp 


200 grammi hapukoort

50 grammi fetajuustu 
1 sutsakas pipart
teelusikatäis suhkurt
1 supilusikas sinepit 
hakitud rohelist sibulat 
pressitud küüslauguküün

Kata toidukilega ja lase külmkapis tõmmata.


Lihtne ja klassikaline pesto


100 grammi basiilikut

50 grammi riivitud parmesani
3-4 lusikatäit oliiiviõli
50 grammis piiniaseemneid ( kreekapähkel või seedripähkel sobib hästi )
50 grammi grillitud küüslauku
näputäis soola,pipart

Sega miksriga kõik ained korralikult läbi ja  pane purki.Külmikus seisab see vabalt nädala ja kasutada võid kasvõi röstitud saial, kalal, lihal jne.


Tsatsiki


1 pikk roheline kurk

200 grammi maitsestamata jogurtit
2 küüslaugu küünt
1 teelusikatäis mett
pool peotäit piparmündi lehti
soola

Pese kurk, lõika pikuti pooleks ja kraabi lusikaga seemned välja, seejärel riivi, sama tee küüslauguga. Haki piparmünt peeneks ja sega kõik ained korralikult maitsestamata jogurtiga läbi.



Majoneesikaste 



1 kanamuna 

pool teelusikatäit soola
pool lusikatäit musta pipart
1 teelusikatäis sinepit
1 teelusikatäis äädikat  ( 10 % )
1,5 dl õli

Munakollane tuleks esmalt eraldada, seejärel lisada äädikas, sinep, sool. Mikserda pidevalt ja lisa väikeste kogustena õli. Mikserda kuni kaste muutub paksuks. Seejärel on kaste kasutuseks valmis.

Itaalia tomatikaste



1 puljongikuubik ( juurvilja )

0,5 dl kuiva vermutit
3 dl purustatud tomateid
120 grammi võid
näputäis soola
mõned tilgad Tabasco kastet

Pane vermut koos puljongikuubikuga keema, kuni see on täielikult lahustunud, lisa purustatud tomatid ja keeda mõni minut, lisa tabasco ja sool. Lisa kuubikutena või ja vispelda pidevalt kuni moodustub ühtlane läikiv kaste. Jahuta 


Berbere


1 supilusikatäis õli

pool paprikat
2 värsket tsillit
2 dl vett
2 teelusikatäit purustatud küüslauku
pool riivitud sibulat
1 teelusiatäis soola
pool riivitud muskaatpähklit
0,5 teelusikatäit pipart
0,5 teelusikatäit köömneid
1 supilusikatäis riivitud ingverit
peotäis tükeldatud koriandrit

Rösti pannil ilma õlita paprika, tsilli ja sibul. Purusta järgmiseks kõik ained miksriga ja lisa vesi. Saadud mass vala pannile ja kuumuta korralikult läbi. Jahuta ja vala purki. Sobib liharoogadele.


Ürdikaste


4 dl hapukoort

lusikatäis hakitud rohelist sibulat
lusikatäis hakitud basiilikut
lusikatäis hakitud peterselli
poole sidruni mahl
sool, pipar

Sega hästi läbi ja hoia külmkapis. Serveeri grillitud juurviljade, grillitud kana või kalaga.


Cuacomole


1 avokaado

1 laim
1 punane sibul
1 küün küüslauku
1 väike tsillikaun
1 tomat
0,5 teelusikatäit soola

Koori sibul , tomat,avokaado  eemalda seemned tsillikaunalt, Püreesta saumiksriga.ja lisa laimimahl. pressi sisse küüslauku, lisa maitse järgi soola.



See kuulus Napoleon !

Nii-võtkem ritta vajalikud komponendid selle meistriteose tegemiseks .

Hapukoor ( soovitavalt 20 protsendiline ) 250 grammi 
Nisujahu 350 grammi
Või 250 grammi 
Munad 4 tk 
Suhkur 300 grammi 
Vahukoor 1 liiter
Veel vajad jahu keedukreemi valmistamiseks, oma 4 supilusikat on hää.
Vaniljesuhkur 2 teelusikat
Kondentspiima 1 purk 
Pähleid (sarapuu, maapähkel )

Nüüd alustagem selle kuulsa koogi vaheplaatide valmistamist :
Kõigepealt peaks kokku segama omavahel jahu, hapukoore ja toasooja või. Sega kätega mõnus pätsu ja pane see tunnikeseks külmkappi.
Vahepeal võid niisama vilet lasta ja kohvi juua -kiiret pole :-)
Taigen kapist välja ja nüüd tuleks see jagada võrdseteks tükkideks, soovitavalt 6-7 tükki.

Rulli nüüd igast osast plaadid, mis oleks mõne millimeetri paksused, kuumuta ahi 230 kraadini ja küpseta ( kasuta küpsetuspaberit kah) plaate ca 7 minutit. Rullitud plaadid võiks enne ahjupanekut läbitöödelda, kahvliga tee õhuaugud. Plaadid valmis, lase neil jahtuda.

Nüüd võtame kausi, kuhu segame 200 ml vahukoort, suhkru, jahu, munad ja vaniljesuhkru -klopime läbi, järgmiseks paneme keema ülejäänud 800 ml vahukoort, saavutanud keemise, lisame sinna eelnevalt valmistatud segu ja segame, segame ja muudkui segame, kuni segu pakseneb-ära lase tekkida tükke-kui seda teed, oled kreemi nässu keeranud-sinu kahjuks muidugi. Lase jahtuda.

Lisatäidis tuleb järgmiseks. Rösti pannil kergelt pähklid, võta pott kuhu lisa kondentspiim ja lase see vaikselt kuumaks, lisa röstitud pähklid ja sega läbi. Jahuta.

Suurem töö tehtud ! Tõmmake rahulikult hinge ja võtke nüüd eelnevalt valmistatud plaatidest üks ja asetage see kuhugi suuremale alusele (kandik). Plaadile lisa keedukreemi ja uus plaat peale, järgmisele plaadile pane nüüd seda pähkli-kondentspiima kreemi, järgmisele jälle keedukreemi ja nii kuni võiduka lõpuni (jäta üks plaat alles). Pealmisele plaadile peaks jääma siis keedukreem,  kuhu sa purustad näppude vahel selle allesjäänud plaadi. Võid piserdada pealmisele kihile ka kergelt laimimahla -tulemus on üllatav. 
Kui soovid võid ühele plaadile ka määrida hapukamat moosi-seda mõnusam tuleb. 
  
                                 Näete -siin ongi see ilus tulemus ja suurepärane maitseelamus !

Silma hakkas teile ka kindlasti pildil teine kook aga sellest räägime järgmine kord -Sticky Toffee -õppisin seda tegema Sotimaal restoranis töödates-väga omapärane ja mõnus kook, eriti veel karamellikastme ja värske maasikaga !  Sa armud sellesse :-)
Kuulsat Napoleoni võiksite hoida mõned tunnid külmikus-tulemus saab parem ja mahlasem !

Nagu Soomes -Tähtitorttu tegu võtab hoogu





Midagi hullumeelselt aeganõudvat võtame käsile, nimelt ootab tegemist lehttaigna tegu -urr :-) Kes ei viitsi, kapaku poodi ja toogu sealt !


175 ml vett

200 grammi võid 
200 grammi nisujahu

pool teelusikat soola

tuhksuhkrut kaunistamiseks ja viimase lihvi andmiseks 

Kõigepealt pane umbes 2 supilusikatäit võid kõrvale.
Ülejäänud või pressi laiaks, no nii poolteist senti jääks ideaalis kõrguseks. Pane mõneks minutiks külmikusse tahenema.
Lisa sool jahu hulka ja kõrvalepandud või -seesama 2 lusikatäit  + vesi. Sega, kuni taigen jääb tükki. Sõtku veel oma 5 minti.
Raputa nüüd lauale pisut jahu ja hakka rullima taigent laiali.
Nüüd lisa taignale külmikus olnud või ja tõsta taigna servad kahelt poolt vaheliti või peale.
Rulli nii, et või jaotuks ühtlaselt taigna vahele. Tee seda suht ettevaatlikult, et või taigna vahelt välja ei pressiks. Kui  peakski juhtuma, puista katkenud kohale jahu ja rulli,rulli ja rulli .
Pane taigen kolmekordselt kokku ja pane 20 minutiks külmkappi. Aeg möödub :-) käed on väsinud aga järgmiseks rulli taigen teistpidi pikuti lahti ja  uuesti kolmekordselt kokku ja külma. Nii tee seda vähemalt 5 korda. Usu see tuleb hea !


Järgmiseks rulli taigen laiali ja lõika sellest ruudud ( kasutan võimalikult tasase pinna saamiseks kahte plastikust lõikelauda,millele asetan omakorda mõneks ajaks raskema puust lõikelaua ) ja tee igast nurgast võimalikult sirged sisselõiked ca 2-3 cm. ulatuses. Aseta ruudustiku keskkohta moosi või spetsiaalset marmelaadi, nüüd tõsta üle ühe serv keskkohta kuni moodustub tähik.





Keskkoht ei taha tavaliselt millegipärast hästi koos püsida, olenemata munakollasega määrimisest-kasutan vahest hambatikku millega seon omavahel keskpunkti kokku ja jätan niimoodi ka ahju küpsemise lõpuni. Küpsetan keskmisel tasandil ja ca 180 kraadi juures oma 15 minutit.




                Uskuge tulemus on imemaitsev !

Kodune seene-sibula liharull koorekastmes, marineeritud kurgi ja ahjukartuliga

Oojaaah ,need maitsed maitsed !

Valmistame siis vähekene toekama õhtusöögi, mis peaks meeldima nii suurtele kui väikestele lihasööjatele.


Kõigepealt tuleks koorida kilo kartuleid ja need pooleks lõigata. Hea, kui kuivatate kooritud kartulid majapidamispaberi või rätikuga(pärast jäävad palju mõnusamad ja krõbedamad.) Seejärel võiks kartulid valada kaussi, maitsestada need meresoola ja kerge pipraga-lisades ka pool teelusikat sinepit, saate vägeva ja omanäolise maitse. Valage kartulid ahjuplaadile ja pange need eelkuumutatud ahju küpsema(180 kraadi).


Järgmiseks vajame veise või mõne muu looma fileed ( kõlbavad nii välis kui ka sisefilee ). Kasutan  ise seekord veise välisfileed, mis ei ime rahakotti koheselt tühjaks. Vastavalt sööjate arvule -ühe rulli valmistamiseks oleks sobiv nii 130 grammi -tambime selle läbi kilekoti laiaks ( selleks, et vasardamisel liha ja tema mahlad ei lendaks mööda kööki laiali ), 2 keskmise suurusega sibulat, mis mõlemad tuleks hakkida peeneks, seeni vajame ühe rulli jaoks nii 25 grammi või vastavalt maitsele, sutsakas keskmise jämedusega pipart ja näputäis soola. Lisaks võiks olla käepärast 50 grammi toasooja võid, mida saame kasutada nii filee määrimiseks kui ka kastmes. Praeme alustuseks kergelt läbi seened ja 1 sibula, lisame maitse järgi soola ja pipart-tõstame kõrvale ja jätame jahtuma. Eelnevalt olete juba materdanud lihatükid laiaks, nüüd määrige lihatükki võigaga ja tõstke lihatükile seene-sibula segu ja rullige ettevaatlikult kokku. Liharulli võite kindluse mõttes kinnitada tikkude või vastava nööriga. Pruunistage kergelt õlis ja tõstke vaagnasse või ahjuvormi. Nüüd vajate seda järelejäänud tükeldatud sibulat, mille praete omakorda läbi ja lisate sellele umbes 2,5 dl koort( vahukoor on eriti vägev )ja valate selle segu omakorda liharullidele. Kartulid on ahjus saavutamas oma tippvormi ja liha ei vaja ka enam pikalt hautamist aga nüüd pange liharullid,mis on kaetud kooresibula kastmega ka ahju ja küpsetaga neid veel ca 20 minutit. See aeg, mis kulub veel lõplikuks liha-kartuli valmimiseks, lõikuge marineeritud kurk viilakateks ja asetage taldrikutele. Liha ja kartulid on valmis-tõstke need ahjust välja ja serveerige -Teie kõht tänab teid ja pere on õnnelik ! 



Bon appétit !




Näkileiva mahedad ampsud





Seekord võtame kasutusse näkileiva-kasutagu igaüks omale meelepärast .

Pakk on piisav tervele perele. Vajad veel karbikest toorjuustu, pakikest viilutatud juustu ja meelepärast sinki, samuti läheb vaja pehmendamiseks piima. Mõnus oleks, kui võtad poest kaasa ka puhmakese salatit ja karbikese kirsstomateid. Kes tahab eriti peeneid maitseelamusi, võiks kasutada veel Parmesani juustu !
Kõigepaelt  peame leotama näkileibu piimas nii 3-4 minutit, et saavutaksime võimaluse neid rullida. Seejärel tõstame leivad piimast, laotame need lõikelauale ja määrime neile sutsaka toorjuustu, seejärel rebime tükikese salatit, millele laotame viilu  oma lemmiksinki ja juustu ( parem on lõigata nii singist kui juustust vastavalt näkileivale sobiv tükk ). Vahepeal on lubatud näksida ülejäänud singitükke ja juustulõike -kokkamine ju teeb kõhu tühjaks. Nüüd keerame käbedalt kõik rulli ja  asetame antud käärud taldrikule tahenema. Rulli keskele võib noaotsaga määrida kerge törtsu toorjuustu ja sellele asetada kirsstomati sektori ja lõpetuseks riivida peale Parmesani juustu. Lase nüüd silmadega üle ja puista tahtmisel üle veel hakitud rohelise sibulaga. Voila ! Meistriteos on sündinud!



Lihtsad rosinakuklid

Alustan vastlapäeva hommikut natukene teistmoodi-nimelt teen  sellel puhul hoopis pärmitaignast rosinakukleid.

Mida me selleks vajame ?


Külmikust leiame võid, nii 135 grammi, 3 muna, piima -võtame seda nestet ca 220 ml .

Eelmine päev sai poest muretsetud pärmi,millest kulutame ära ca 30 grammi. Kolistame kappides ja võtame sealt jahu, kasutan taigna tegemiseks 350 grammi maisijahu ja 550 grammi nisujahu (kellele maisijahu ei meeldi, siis jumalapärast kasutagu ainult nisujahu ),lisaks vajame suhrut ca 190 grammi, näputäit soola  ja muidugi rosinaid  130-150 grammi - pesen ja leotan neid enne kerkinud taignasse lisamist ca pool tunnikest .






Komponendid olemas, alustame taignategu : selleks soojendan piima, millese segan pärmi ja 20-30 grammi suhkrut. Järgmiseks valan selle võimalikult suurde kaussi, millesse hakkan sõeludes lisama jahu. Võtan käed appi sest nii on palju lihtsam ja vormin sellest segust korraliku massi -see tehtud,raputan antud massile peale natukene jahu ja jätan taigna rätiku alla puhkama- nii kolmeks tunniks.


Nüüd kui on möödunud  2,5  tundi, võtan külmikust või mida oli siis ca 135 grammi ja panen selle kaussi soojenema, hiljem on seda mugavam taignasse lisada. Järgmiseks panen rosinad ligunema, klopin lahti paar muna ja lisan sellesse suhkru, näputäie soola ja sulanud või -segan saadud ollust ja lisan sinna eelnevalt leotatud ja kurnatud rosinad.Nüüdseks on möödunud piisavalt aega,et see kõik lisada taignamassi.

Olles seganud kõik korralikult läbi, jätan taigna veel 
mõneks ajaks kerkima.


Lülitagem sisse ahi ja soojendame selle kuskil 180 kraadini. Piilugem taignamassi ja nii mööda minnes klobige seda massi alla. Jäänud on eelviimane staadium-taignast tuleks veeretada pallikesed nii 50-55 grammi, käed võite teha kergelt õliseks, siis ei haaku taigen kergelt kätele. Sellest massist peaks tulema oma 25 korralikku pallikest, oleneb kui täpselt te gramme jälgite-parem on muidugi, kui kõik on ühesuurused-sõltub ju sellest ka  kvaliteet ja ka küpsemine on ühtlane.
Järgmiseks võtame küpsetuspaberi, kägardame kokku, teeme märjaks ja siis vaikselt tõmbame laiali, ilma seda rebendamata, seda on nüüd palju mõnusam levitada ahjuplaadile. Tõmban vahest küpsetuspaberi veel õlise majapidamispaberiga üle aga see pole kohustuslik. Laotan ahjuplaadile korraga umbes 10 pallikest -vajutan pallikesi natukene veel alla  ja pintseldan lahtiklopitud munakollasega üle.
Ahjuuks lahti ja plaat pätsikestega  sisse, keskmisele tasemele ja küpsetame neid ca 25 minutit. Viimased 4-5  minutit kasutan ise ventileerimissüsteemi samal kuumusel-see teeb kõik kuklid  ühtlaselt jumekaks :-)Kel tahtmist lisab vahukoort ja tulemus on erakordselt ilus ja maitsev !








Maitse mulle meeldib ja see ongi kõige tähtsam . Head isu ! :-))